By continuing to use this site you agree to our terms of privacy.

Köp Litecoin

Litecoin logo gråLitecoin LTC är en decentraliserad peer-to-peer internetvaluta som var den första altcoinen på marknaden från och med oktober 2011. Valutan sattes upp av Charlie Lee som var en tidigare Google-anställd. Litecon använder en alternativ Proof-of-work hashalgoritm som heter Scrypt som gör det lite mer komplicerat att tillverka och producera jämfört med Bitcoin. Kryptovalutan bryts tillsammans med Dogecoin, vilket ökar gruvarbetarkompensationen och nätverkssäkerheten för båda blockkedjorna.

Vill du handla Litecoin LTC? Du kan handla Litecoin LTC och andra kryptovalutor på alla handelsplattformar i listan nedan. Jämför och hitta det bästa stället för dig att handla med kryptovaluta.

[lån]

Hur köper jag Litecoin LTC?

Du kan handla Litecoin (LTC) på två olika sätt.

  1. Handla Litecoin som faktisk kryptovaluta på kryptobörser, såsom eToro, BitMEX eller Binance. På så sätt äger du kryptovalutan direkt. Det här är ett bra sätt att investera, både på kort och lång sikt.
  2. Istället för att köpa kryptovalutan direkt kan du handla Contract for Differences (CFD) på Litecoin och spekulera i om priset på valutan kommer att gå upp eller ner utan att äga den faktiska kryptovalutan. Du kan investera i Litecoin och andra kryptovalutor genom CFD:er på Plus500. CFD:er är bäst lämpade för kortsiktiga investeringar.

En CFD är ett finansiellt instrument, vilket är ett kontrakt, vanligtvis mellan en mäklare och en investerare, där en part går med på att betala den andra skillnaden i värdet på ett värdepapper, mellan öppning och stängning av handeln. Du kan antingen hålla en lång position (spekulera att priset kommer att stiga) eller en kort position (spekulera att priset kommer att falla). Detta anses vara en kortsiktig investering eftersom CFD:er normalt används inom kortare tidsramar.

Vad är Litecoin?

Litecoin LTC är en peer-to-peer internetvaluta som möjliggör omedelbara, nästan nollkostnadsbetalningar till alla i världen. Litecoin är ett globalt betalningsnätverk med öppen källkod som är helt decentraliserat utan några centrala myndigheter. Matematik säkrar nätverket och ger individer möjlighet att kontrollera sin egen ekonomi. Litecoin har snabbare transaktionsbekräftelsetider och förbättrad lagringseffektivitet än den ledande matematikbaserade valutan. Med betydande industristöd, handelsvolym och likviditet är Litecoin ett beprövat handelsmedium som kompletterar Bitcoin.

Bekräftar transaktioner snabbare än bitcoin

Den riktade blockeringstiden är var 2,5 minut för Litecoin, till skillnad från Bitcoins 10 minuter. Detta gör att Litecoin kan bekräfta transaktioner fyra gånger snabbare än Bitcoin. Litecoin använder proof-of-work hash-algoritmen Scrypt. LTC har flera fördelar jämfört med Bitcoin och andra kryptovalutor. Inklusive bättre skalbarhet, snabba handläggningstider, en ny gruvalgoritm och låga transaktionsavgifter. Sett till marknaden har Litecoin inte gått särskilt bra de senaste åren. Det var en gång en av de femte största kryptovalutorna i värde. Idag når den knappt in bland de 25 bästa.

Att investera i LTC har dock flera nackdelar. Såsom varumärkesproblem och hög användning på den mörka webben


Fördelar och nackdelar med Litecoin

Fördelar

Nackdelar

 

Vilka faktorer påverkar priset på Litecoin?

Litecoins volatilitet drivs sannolikt av liknande faktorer som bitcoin, såsom:

Reglering: Kryptovalutor är för närvarande oreglerade av myndigheter och centralbanker. Det finns frågor om hur detta kan förändras under de närmaste åren och vilken inverkan detta kan ha på värdet.
Utbud: det finns ett begränsat antal litecoins tillgängliga för gruvdrift (84 miljoner). Tillgängligheten kan också variera beroende på hastigheten med vilken mynten kommer in på marknaden.
Press och publicitet: priserna på litecoin kan påverkas av allmänhetens uppfattning, säkerhet, livslängd och priserna på andra kryptovalutor som bitcoin.
Antagande: litecoin har ännu inte antagits av företag eller konsumenter som betalningsmetod. Men vissa ser potentialen i blockchain-tekniken och tror att detta kan bli mer utbrett i framtiden.

Några fakta om Litecoin

Den faktiska blockkedjan av Litecoin är baserad på källkoden för bitcoin men den har ett antal modifieringar som gör det annorlunda. Kryptovalutan lades till för att vara ett huvudalternativ till bitcoin och lades till för att kunna göra snabbare transaktioner. Den riktade blockeringstiden är var 2,5 minut för Litecoin, till skillnad från Bitcoins 10 minuter. Detta gör att Litecoin kan bekräfta transaktioner fyra gånger snabbare än Bitcoin. Den maximala cirkulationen av antalet mynt på Litecoin är 84 000 000.

Valutan använder en Proof-of-Work-metod som kallas Scrypt. Detta är snabbare än bitcoin, men gör samtidigt Litecoin mer komplicerat att bryta och dyrare att producera jämfört med Bitcoin

Litecoins ticker eller term är LTC och den bryts tillsammans med Dogecoin. Den minsta enheten kallas 1 litoshi och motsvarar 0,00000001 LTC. Du kan med andra ord utföra mycket små transaktioner med valutan.

 


Kryptovaluta och beskattning

Skatteverket i Norge har beslutat att ingen mervärdesskatt (moms) ska läggas på köp och försäljning av bitcoin inom Norge. Vidare betraktas virtuell valuta som en tillgång, vilket återigen innebär att vinster ska beskattas på vanligt sätt. Norska skattebetalare är skyldiga att rapportera innehav till myndigheterna i skattedeklarationen i slutet av varje taxeringsperiod.

Köp och försäljning av kryptovaluta i Norge

Under 2019 lanserade den norska finanstilsynet ett registersystem för växlare av digital valuta. Det öppnade dörrarna för norska företag att erbjuda köp och försäljning av kryptovaluta till allmänheten. Branschen är strikt reglerad och alla företag måste registrera sig hos det norska finanstilsynet, oavsett omsättningsbelopp. Norska kryptovalutabörser omfattas också av penningtvättslagen, med skyldighet att rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. Från och med idag är det möjligt att verifiera din identitet antingen med VIPPS eller BankID.

Från och med idag finns det 3 operativa kryptovalutabörser i Norge som tillåter köp av kryptovaluta. Det inkluderar Firi, Kaupang Krypto och NBX (Norwegian Block Exchange).