By continuing to use this site you agree to our terms of privacy.

Köp Dogecoin

Dogecoin LogoDogecoin DOGE är ett litecoin som är bland de 10 största kryptovalutorna i världen. Dogecoin är snabbt, bekvämt och bygger på Scrypt-algoritmen. Kryptovalutan skapades från början som ett skämt, men blev snabbt populär. Den marknadsförs som den roliga och vänliga internetvalutan.

Vill du handla Dogecoin DOGE? Du kan handla DOGE och andra kryptovalutor på alla handelsplattformar i listan nedan. Jämför och hitta det bästa stället för dig att handla med kryptovaluta.

[lån]

Hur köper jag Dogecoin?

Du kan handla Dogecoin DOGE på två olika sätt.

  1. Handla Dogecoin som faktisk kryptovaluta på kryptobörser, såsom eToroCoinbase eller Binance. Då äger du kryptovalutan direkt. Det här är ett bra sätt att investera på både kort och lång sikt.
  2. Istället för att köpa kryptovalutan direkt kan du handla Contract for Differences (CFD) på Dogecoin och spekulera i om priset på valutan kommer att gå upp eller ner utan att äga den faktiska kryptovalutan. Hos Plus500 kan du investera i Dogecoin eller annan kryptovaluta genom CFD:er. CFD:er är bäst lämpade för kortsiktiga investeringar.

En CFD är ett finansiellt instrument, vilket är ett kontrakt, vanligtvis mellan en mäklare och en investerare, där en part går med på att betala den andra skillnaden i värdet på ett värdepapper, mellan öppning och stängning av handeln. Du kan antingen hålla en lång position (spekulera att priset kommer att stiga) eller en kort position (spekulera att priset kommer att falla). Detta anses vara en kortsiktig investering eftersom CFD:er normalt används inom kortare tidsramar.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) är en peer-to-peer kryptovaluta med öppen källkod. Det anses vara ett altcoin och lanserades i december 2013 med bilden av en Shiba Inu-hund som logotyp. Tekniken i Dogecoins blockchain kommer från Litecoin och har vissa fördelar. Viktiga egenskaper hos valutan är att den använder en krypteringsalgoritm, har ett fast pris och ett obegränsat utbud. Dogecoin anses vara ett altcoin.

Dogecoin lanserades som ett skämt i slutet av 2013 av mjukvaruutvecklarna Billy Marcus och Jackson Palmer. Billy och Jackson var två vänner från Reddit som aldrig hade träffats offline. Valutan skapades som ett lättsamt initiativ för att skapa en enda tillgänglig och praktisk valuta.

Dogecoin har en motsatt logik jämfört med Bitcoin

Bitcoin är designad för att vara en knapp valuta där den totala cirkulationen av mynt är begränsad, för att bibehålla sitt värde och för att motverka inflation. Dogecoin skapades med motsatt logik, man har medvetet lagt till massor av mynt för att det ska vara lättillgängligt. 10 000 nya mynt mimas varje minut på Dogecoin till 12,5 bitcoins var 10:e minut. Det finns cirka 130 miljarder DOGE mot 19 miljoner bitcoin.

Den första Meme-valutan

Dogecoin har Shiba Inu-hundens ansikte från “doge”-memet som sin logotyp och namne. Den introducerades den 6 december 2013 och utvecklade snabbt en egen online-gemenskap

De kombinerade två då populära ämnen i deras onlinecommunity: den kommande kryptovalutan Bitcoin och ett meme med en Shiba Inu och en felstavad version av ordet “hund”.

 

Dogecoin-manifestet

De har satt ihop ett manifest, vad det nu ska vara bra för, som lyder så här, översatt från engelska.

“Vi är Dogecoin, den slumpmässiga kryptorörelsen som får människor att le.

Vi utvecklar en valuta för folket, och vi strävar efter att bara göra gott varje dag.
Genom detta arbete har vi kommit att uppskatta:

För att vara användbara värdesätter vi nytta framför teknisk briljans. Genom att vara personliga värdesätter vi individer och interaktioner framför vinstdriven ekonomi. Genom att vara välkomnande värdesätter vi samarbete och förtroende framför konkurrens och exklusivitet. Som pålitliga värdesätter vi fungerande lösningar framför leveranshastighet.

Det vill säga, medan det finns värde i varorna till höger, värderar vi varorna till vänster mer.”

Detta är signerat av Billy Markus, Gary Lachance, Jens Wiechers, Max Keller, Michi Lumin, Ross Nicoll och Timothy Stebbing.

Historia om Dogecoin

Dogecoin bildades ursprungligen som ett skämt. Kryptovalutan skapades av IBMs mjukvaruingenjör Billy Markus och Adobes mjukvaruingenjör Jackson Palmer. De ville skapa en peer-to-peer digital valuta som kunde nå en bredare publik än Bitcoin och de ville distansera valutan från andra mynts kontroversiella historia. Dogecoin lanserades den 6 december 2013.

Myntet blev snabbt populärt och fick en egen onlinegemenskap på plattformen Reddit.

Palmer köpte domänen Dogecoin.com och lade till en startskärm, som innehöll myntets logotyp och utspridda Comic Sans-text. Markus kontaktade Palmer efter att ha sett sajten och de två började arbeta med att utveckla valutan.

Dogecoins blockchain baserades på de befintliga kryptovalutorna Luckycoin och Litecoin, som använder krypteringsteknik i sin proof-of-work-algoritm.

Hype och pall

Den 19 december 2013 hoppade Dogecoin nästan 300 % i värde på 72 timmar och steg från 0,00026 USD till 0,00095 USD, med en volym på miljarder Dogecoins per dag. Denna tillväxt inträffade vid en tidpunkt då bitcoin och många andra kryptovalutor vacklade från Kinas beslut att förbjuda kinesiska banker att investera i bitcoin-ekonomin. Tre dagar senare upplevde Dogecoin sin första stora krasch genom att falla 80 % på grund av denna händelse och stora gruvpooler som utnyttjade den lilla mängd datorkraft som krävdes vid den tiden för att bryta Dogecoin.

Den 25 december 2013 inträffade den första stora stölden av Dogecoin när miljontals mynt stals under ett hack på online kryptovaluta-plånboksplattformen Dogewallet. Hackaren fick tillgång till plattformens filsystem och modifierade skicka/ta emot-sidan för att skicka alla mynt till en statisk adress. Denna hacking-incident ökade tweets om Dogecoin, vilket gjorde det till den mest omtalade altcoin på Twitter vid den tiden, även om det var en hänvisning till en negativ incident. För att hjälpa de som förlorade pengar på Dogewallet efter intrånget, startade Dogecoin-communityt ett initiativ kallat “SaveDogemas” för att hjälpa till att donera mynt till dem som fick dem stulna. Ungefär en månad senare donerades tillräckligt med pengar för att täcka alla mynt som stals.

I januari 2014 översteg handelsvolymen för Dogecoin kort den för Bitcoin och alla andra kryptovalutor tillsammans. Dess börsvärde förblev dock betydligt efter Bitcoins. Inledningsvis innehöll Dogecoin en slumpmässig belöning för varje minerat block. Men i mars 2014 uppdaterades detta beteende senare till en statisk blockbelöning.

Loggan skapades av ShibeMint

En koppar- och silverpolett som representerar Dogecoin präglades 2014 av ShibeMint. En del såldes med privata nycklar.

Medgrundaren Jackson Palmer lämnade kryptovalutagemenskapen 2015 och har inga planer på att återvända, efter att ha kommit att tro att kryptovaluta, ursprungligen tänkt som ett libertarianskt alternativ till pengar, är fundamentalt exploaterande och byggt för att berika dess främsta förespråkare. Hans medgrundare, Billy Markus, höll med om att Palmers ståndpunkt var allmänt giltig.

Under kryptovalutabubblan 2017 till början av 2018 nådde Dogecoin en kort topp på $0,017/Ð1 den 7 januari 2018, vilket placerade sitt totala börsvärde nära $2 miljarder.

I juli 2020 ökade priset på Dogecoin efter en TikTok-trend som syftade till att få Dogecoin till 1 USD.

Den 9 maj 2021 tillkännagav SpaceX ett samåkningsuppdrag till månen finansierat helt av Dogecoin, vilket blev det första rymduppdraget som finansierades av en kryptovaluta. Elon Musk bekräftade denna nyhet via Twitter. DOGE-1 kommer att vara en mindre nyttolast på 40 kg på Intuitive Machines IM-1-uppdrag under första kvartalet 2022.

Den 14 augusti 2021 tillkännagav Dogecoin Foundation “återupprättandet av Dogecoin Foundation (est 2014), med ett förnyat fokus på att stödja Dogecoin-ekosystemet, samhället och främja framtiden för Dogecoin Blockchain.” Stiftelsen förnyades genom tillskottet till styrelsen av anmärkningsvärda rådgivare som Vitalik Buterin (medgrundare och uppfinnare av Ethereum) och Jared Birchall (som representerar Elon Musk).


Kryptovaluta och beskattning

Skatteverket i Norge har beslutat att ingen mervärdesskatt (moms) ska läggas på köp och försäljning av bitcoin inom Norge. Vidare betraktas virtuell valuta som en tillgång, vilket återigen innebär att vinster ska beskattas på vanligt sätt. Norska skattebetalare är skyldiga att rapportera innehav till myndigheterna i skattedeklarationen i slutet av varje taxeringsperiod.

Köp och försäljning av kryptovaluta i Norge

Under 2019 lanserade den norska finanstilsynet ett registersystem för växlare av digital valuta. Det öppnade dörrarna för norska företag att erbjuda köp och försäljning av kryptovaluta till allmänheten. Branschen är strikt reglerad och alla företag måste registrera sig hos det norska finanstilsynet, oavsett omsättningsbelopp. Norska kryptovalutabörser omfattas också av penningtvättslagen, med skyldighet att rapportera misstänkta transaktioner till myndigheterna. Från och med idag är det möjligt att verifiera din identitet antingen med VIPPS eller BankID.

Från och med idag finns det 3 operativa kryptovalutabörser i Norge som tillåter köp av kryptovaluta. Det inkluderar Firi, Kaupang Krypto och NBX (Norwegian Block Exchange).