Köp Ethereum
Ethereum är en decentraliserad blockchain med öppen källkod med smart kontraktsfunktion. Det är en gemenskapsdriven teknik som driver kryptovalutan Ether (ETH) och tusentals decentraliserade applikationer. Ether (ETH) som även kallas Ethereum, är den näst största kryptovalutan i världen, mätt i värde, efter Bitcoin.
Vill du handla Ethereum (ETH)? Du kan handla Ethereum (ETH) och andra kryptovalutor på alla handelsplatser i listan nedan. Jämför och hitta det bästa stället för dig att handla med kryptovaluta.
[lån]
Hur köper man Ethereum?
Du kan handla Ethereum (ETH) på två olika sätt.
- Handla Ethereum ETH som faktisk kryptovaluta på kryptobörser, såsom eToro, Coinbase eller Binance. På så sätt äger du kryptovalutan direkt. Detta är det bästa sättet att investera på lång sikt.
- Istället för att köpa kryptovalutan kan du handla Contract for Differences (CFD) på Ethereum och spekulera i om priset på Ether kommer att gå upp eller ner utan att äga den faktiska kryptovalutan. Du kan investera i Ethereum eller annan kryptovaluta genom CFD:er på Plus500. CFD:er används oftast för kortsiktiga investeringar.
En CFD är ett finansiellt instrument, vilket är ett kontrakt, vanligtvis mellan en mäklare och en investerare, där en part går med på att betala den andra skillnaden i värdet på ett värdepapper, mellan öppning och stängning av handeln. Du kan antingen hålla en lång position (spekulera att priset kommer att stiga) eller en kort position (spekulera att priset kommer att falla). Detta anses vara en kortsiktig investering eftersom CFD:er används inom kortare tidsramar. För att handla Ethereum CFD:er kan du till exempel spekulera i ETH/USD-parningen.
Vad är skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin?
Den största skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin är att Bitcoin i första hand designades för att vara ett alternativ till traditionella valutor och därmed ett utbyte och värdelagring. Ethereum är en programmerbar blockkedja som kan användas inom olika områden som DeFi, smarta kontrakt och NFT.
Vad är Ethereum?
Blockchain-teknik används för att skapa applikationer som går utöver att bara möjliggöra en digital valuta. Ethereum lanserades i juli 2015 och är den största och mest väletablerade öppna decentraliserade mjukvaruplattformen.
Ethereum gör det möjligt att bygga och distribuera smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dApps) utan driftstopp, bedrägerier, kontroll eller störningar från tredje part.
För att uppnå detta kommer Ethereum komplett med ett eget programmeringsspråk som körs på en blockchain.
Den potentiella användningen av Ethereum är omfattande och drivs av dess ursprungliga kryptografiska token, eter (ofta förkortat ETH). 2014 lanserade Ethereum en förförsäljning för eter, som fick ett överväldigande gensvar.
Ether används huvudsakligen för fyra ändamål: Den handlas som en digital valuta på börser, hålls som en investering, används för att köpa varor och tjänster och används i Ethereum-nätverket för att betala transaktionsavgifter.
Ether (ETH) – Ethereums kryptovaluta
Ether (ETH) är kryptovalutan som genereras enligt Ethereum-protokollet som en belöning till gruvarbetare i ett proof-of-work-system för att lägga till block i blockkedjan. Eter representeras i staten som ett osignerat heltal associerat med varje konto, detta är kontots ETH-saldo uttryckt i wei (10 18 wei = 1 eter). [63] Varje block, ny ETH genereras genom att lägga till ett protokollspecificerat belopp, för närvarande 2 × 10 18wei (lika med 2 ETH), till saldot på valfritt konto som gruvarbetaren väljer. Detta är känt som blockbelöningen. Dessutom är eter den enda valuta som accepteras av protokollet som betalning för en transaktionsavgift, som också går till gruvarbetaren. Blockbelöningen tillsammans med transaktionsavgifterna uppmuntrar gruvarbetare att hålla blockkedjan växande (dvs. att fortsätta bearbeta nya transaktioner). Därför är ETH grundläggande för driften av nätverket. Ether kan “skickas” från ett konto till ett annat via en transaktion, som helt enkelt går ut på att subtrahera beloppet som ska skickas från avsändarens saldo och lägga till samma summa till mottagarens saldo.
Ether kallas ofta felaktigt för “Ethereum”.
Ether är noterat på börser under förkortningen ETH. Den grekiska huvudstaden Xi-tecken (Ξ) används ibland för valutasymbolen.
Skiftet till Ethereum 2.0 kan minska utgivningshastigheten för eter. Det finns för närvarande inget implementerat hårt tak för det totala utbudet av Ether.
Skillnader mellan Ether och Bitcoin
Medan både Bitcoin- och Ethereum-nätverken drivs av principen om distribuerad huvudbok och kryptografi, skiljer sig de två tekniskt åt på många sätt. Till exempel kan transaktioner på Ethereum-nätverket innehålla körbar kod, medan data kopplade till Bitcoin-nätverkstransaktioner endast används för att registrera transaktionsinformation. Andra skillnader inkluderar blockeringstid (en ETH-transaktion bekräftas på sekunder, jämfört med minuter för BTC), och deras konsensusalgoritmer är olika: Bitcoin använder SHA-256, medan Ethereum använder LMDGhost.
Bitcoin- och Ethereum-blockkedjorna och nätverken skiljer sig åt i sina övergripande mål. Bitcoin skapades som ett alternativ till nationella valutor och vill därför vara ett utbyte och en värdeförråd. Ethereum var tänkt som en plattform för att underlätta oföränderliga, programmatiska kontrakt och applikationer via en global virtuell maskin.
Bevis på arbete kontra bevis på insats
Bitcoin använder ett konsensusprotokoll som kallas proof of work (PoW), vilket gör att nätverksnoderna kan komma överens om tillståndet för all inspelad information och förhindra vissa typer av attacker på nätverket. I september 2022 flyttade Ethereum till proof of stake (PoS), en uppsättning sammanlänkade uppgraderingar som kommer att göra Ethereum säkrare och mer hållbart. För att ta itu med frågor om skalbarhet är en del av övergången till bevis på insats sönderdelning, som kommer att fortsätta att åtgärdas fram till 2023.
En stor kritik mot bevis på arbete är att det är mycket energikrävande på grund av den beräkningskraft som krävs. Proof of Stake ersätter beräkningskraft med insats – vilket gör den mindre energikrävande – och ersätter gruvarbetare med validerare, som satsar sina kryptovalutainnehav för att aktivera möjligheten att skapa nya block.
Vad är Proof-of-Stake?
Proof-of-stake ligger bakom vissa konsensusmekanismer som används av blockkedjor för att uppnå distribuerad konsensus. I proof-of-work bevisar gruvarbetare att de har kapital i riskzonen genom att använda energi. Ethereum använder proof-of-stake, där validerare uttryckligen satsar kapital i form av ETH i ett smart kontrakt på Ethereum. Denna insats ETH fungerar sedan som säkerhet som kan förstöras om valideraren beter sig oärligt eller lättjefullt. Validatorn ansvarar sedan för att kontrollera att nya block som sprids över nätverket är giltiga och ibland själva skapa och sprida nya block.
Proof-of-stake ger ett antal förbättringar av det nu nedlagda proof-of-work-systemet:
- bättre energieffektivitet – det finns ingen anledning att spendera mycket energi på beräkningar av arbetsbevis
- lägre barriärer för inträde, minskade hårdvarukrav – inget behov av elithårdvara att ha en chans att skapa nya block
- minskad centraliseringsrisk – proof-of-stake bör leda till att fler noder säkrar nätverket
på grund av det låga energibehovet behövs mindre ETH-utgivning för att stimulera deltagande - ekonomiska straff för dåligt beteende gör 51 % attacker exponentiellt dyrare för en angripare jämfört med bevis på arbete
- samhället kan ta till social mining av en ärlig kedja om en attack på 51 % skulle övervinna det kryptoekonomiska försvaret.
Syfte
BTC och ETH är båda digitala valutor, men huvudsyftet med Ether är inte att etablera sig som ett alternativt monetärt system, utan att underlätta monetarisering av smarta kontrakt som dApps och vilken annan blockkedjelösning som helst.
Ethereums framtid
Ethereums ekosystem växer med stormsteg tack vare den växande populariteten för dApps inom områden som finans (decentraliserad finans eller DeFi-appar), konst och samlarföremål (icke-fungibla tokens eller NFTs), spel och teknik. Ethereum kommer också att introducera sharding någon gång under 2023 för att förbättra skalbarheten.
Bitcoin har också upplevt förändring och introducerar Taproot-uppgraderingen för att möjliggöra smarta kontrakt. Bitcoin Lightning Network är ett annat projekt som arbetas med som ett andra lagerprotokoll som avser att ta transaktioner utanför kedjan i syfte att öka hastigheten på nätverket.
Det är fortfarande någons gissning vilken kryptovaluta och blockchain som kommer att klara tidens tand – kanske båda kommer att göra det. Men en sak är säker – båda har lett till välbehövliga diskussioner om finansiella system runt om i världen.